Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο θα κρατήσουν οι νέες μου θήκες, γέφυρες κτλ;
Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό με σιγουριά. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τρόπος κατασκευής τους, η συντήρησή τους από τον ίδιο τον ασθενή, καθώς και διάφορες «καταστρεπτικές» συνήθειες όπως το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών. Έτσι πρέπει να υπάρχει ένα ατομικό-εξειδικευμένο πρόγραμμα συντήρησης της θεραπείας το οποίο και θα εξασφαλίσει την παραμονή των προσθετικών εργασιών στο στόμα για πολλά χρόνια.

Τα εμφυτεύματα πονάνε;
Όχι, η διαδικασία εμφύτευσης μπορεί να συγκριθεί με αυτή της εξαγωγής- άλλωστε αποτελούν αντίστροφες θεραπείες. Γίνονται με τοπική αναισθησία (οπότε και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα κατά τη διάρκεια της επέμβασης) και ακολούθως συνταγογραφούνται φάρμακα αναλγητικά και αντιβιοτικά, ούτως ώστε να μην υπάρξει πόνος και το πρήξιμο να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για 2-5 ημέρες. Μέτα από αυτό το διάστημα δεν καταλαβαίνουμε την ύπαρξη των εμφυτευμάτων στο στόμα μας καθότι αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι αυτού.

Η λεύκανση καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών μου;
Όχι, η λευκαντική ουσία που χρησιμοποιείται είναι ήπια και επηρεάζει μόνο επιφανειακά το σμάλτο των δοντιών. Τονίζεται ότι απαιτείται διάστημα 7-14 ημερών μετά την λεύκανση για να επανέλθει το σμάλτο στην αρχική του κατάσταση, για αυτό και δίνεται έμφαση στην καλή στοματική υγιεινή και την αποφυγή καπνίσματος ή πρόσληψης τροφών με χρωστικές (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, παντζάρια κ.α.) σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Θα δεχθεί ο οργανισμός μου τα εμφυτεύματα;
Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό! Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα και η ποσότητα του οστού καθώς και η τεχνική εμφύτευσης κ.α. Ωστόσο τα νούμερα που αναφέρει η διεθνής βιβλιογραφία μας επιτρέπουν να θεωρούμε τα εμφυτεύματα διαδικασία ρουτίνας. Τα ποσοστά επιτυχίας φτάνουν εως και το 95%-97% για την κάτω γνάθο και γύρω στο 91%-95% για την άνω γνάθο.

Πως μπορώ να προλάβω την καταστροφή των δοντιών μου από τερηδόνα;
O βαθμός τερηδονισμού του στόματος ενός ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι η διατροφή, η ποιότητα της δομής της οδοντικής ουσίας (αν είναι ανθεκτικά δηλαδή τα δόντια μας από την «κατασκευή» τους) η ποιότητα και η ποσότητα του σάλιου καθώς και το συχνό και επιμελές βούρτσισμα των δοντιών. Όσο λιγότερη ζάχαρη προσλαμβάνει κάποιος από γλυκά, φαγητά κτλ., όπως και η μειωμένη κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών (δημιουργούν όξινο περιβάλλον στο στόμα, κάτι ευνοϊκό για την καταστροφή των δοντιών), ευνοούν την μείωση της τερηδόνας. Επίσης το βούρτσισμα πρέπει ιδανικά να ακολουθεί την οποιαδήποτε λήψη τροφής αλλά και να γίνεται με τον σωστό τρόπο, που ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας δείξει.

Additional Info

  • header Image: header Image
Εγγραφείτε στον Newsletter μας
Όροι και Προϋποθέσεις
Για να προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στους χρήστες μας χρησιμοποιούμε Cookies.